preskoči na sadržaj
Povijest

KORAK U PROŠLOST ŠKOLE

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o Josipu II. Habsburškom, osnivaču ravnogorske škole…

Josip II. Habsburški, sin carice Marije Terezije, rodio se 13. ožujka 1741. Godine 1781. izdaje već prije pripremljen „Edikt o vjerskoj toleranciji“, kojim izjednačava sve vjere u austrijskim nasljednim zemljama te u Ugarskoj i Hrvatskoj. Tako su u pravima izjednačena katolička, pravoslavna i protestanska vjera, a jednakost dobivaju i Židovi. Četiri godine kasnije u Varaždinu je utemeljena prva židovska općina u Hrvatskoj. Također, 1781. napisao je i „Edikt o ukidanju kmetstva“. Tim je ediktima donekle donio ravnopravnost među ljudima, ali i potvrdio da želi svim ljudima sreću. Tu činjenicu potvrđuje i to da je osnovao prvu školu 1786.g. u Ravnoj Gori. Za njegova vladanja školu su morali pohađati svi dječaci i djevojčice jer se ne polaženje kažnjavalo novčano.

Josip II. Habsburški

 

POVIJEST ŠKOLE OD 1876. DO DANAS (od pločica do kompjutora)

Prvu je školu u Ravnoj Gori osnovao Josip II. Habsburški 1786. godine. Za vladanja Josipa II. školu su morali pohađati svi dječaci i djevojčice jer se nepolaženje kažnjavalo. Za cara Leopolda ta je obveza ukinuta pa je nastao priličan nemar u pohađanju škole.
Prvi ravnogorski učitelj bio je Antun Dizmaš Filipović. 1828. godine odlučeno je da se popravi kameralna krčma i da se u nju smjesti škola.. Nastava se održavala na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Polaznici škole u Ravnoj Gori 1850. godine

dječaci

djevojčice

ukupno

57

25

82

 

Kako se stanovništvo sve više povećavalo stara je škola postala pretijesna pa se 1923. godine započela graditi nova škola u centru mjesta koja je dovršena 1924. godine. Nastava je tridesetih godina bila od 8,30 h do 11 h, a zatim od 13,30 h do 15,30 h. Po sjećanju baka i djedova pisalo se na pločicama, na kocke i crte. Na tankoj vezici bila je privezana spužva. Ivan Marković, otac Branimira Markovića po kojemu naša škola nosi ime, bio je učitelj u ravnogorskoj školi tih godina. Stariji Ravnogorci sjećaju se učitelja po strogoći, ali i po točnosti. Želio je čistoću, mir i tišinu. Govorio je da se čovjek pozna po tome kako zatvara vrata. Ako je netko pri odlasku na WC lupio vratima  morao je sve dijelove radnji ponoviti kako bi dobro zapamtio način na koji se tiho zatvaraju. U hodniku škole bio je lončić iz kojeg su svi pili vodu. Ako se lončić nekome razbio morali su otkriti krivca i on je morao kupiti novi lončić.

U razredima ih je bilo mnogo. Svake nedjelje išli su u crkvu, a i tamo su morali biti vrlo mirni jer su ih za nemir učitelji kažnjavali povlačenjem za uši. Svake srijede popodne imao se ručni rad. Učile su se plesti čarape, heklalo se, štrikalo… Utorkom i petkom imali su vjeronauk. Četvrtkom  nisu imali nastavu. Tko je stanovao daleko u školu si je donosio ručak. U jesen su djeca morala nositi drva u podrum i slagati ih, brinuti o izgledu i urednosti dvorišta, mesti lišće…

Učitelj Marković govorio je svojim učenicima: "Hrvati si moraju napisati prvo ime, zatim prezime." U školu su učenici odlazili s torbama u kojima su nosili pločicu i kredu. Ono što su u školi tintom pisali ostajalo je u vitrinama. Klupe su bile duge, a u njima je sjedilo više đaka. Dječaci su sjedili u lijevom redu, a djevojčice u desnom. Prve redove zauzela su djeca iz boljestojećih obitelji i djeca koja su se isticala znanjem. Knjige su dobili besplatno. Često su učilo govorenje napamet vrlo dugih pjesama, poema. Pazilo se na rukopis, krasopis, pisan tankom crtom gore, debelom dolje. Ako je netko imao komad kruha u pauzi ga je dijelio s prijateljima. Nikada se u školi nisu potukli. Na kraju su godine učenici dobili svjedodžbe, a tridesetih godina su bile pisane ćirilicom.

Tijekom Drugog svjetskog rata školsku je obuku pohađalo oko 200 polaznika. Škola je također služila i kao kasarna za razne vojne formacije. Tako su, na povlačenju partizani zapalili zgradu, te je izgorio krov. U to vrijeme se nastava održavala u dvorani kuće Pavletić, a tijekom 1943./1944. i u privatnoj kući Franje Herljevića. Školske godine 1944./1945. nastava se opet počela održavati u staroj zgradi.
1946. godine u Ravnoj Gori je otvorena sedmogodišnja škola koja se proširuje na osmogodišnje školovanje.

Godine 1958. nastava se odvijala u tri smjene, od 8 do 21 sat, a učenici su se hranili u školskoj kuhinji. Škola je imala 12 odjeljenja i 340 učenika.
1959. godine osmogodišnja je škola u Ravnoj Gori formirana kao centralna škola koja ima područna odjeljenja u Staroj Sušici i Starom Lazu.

1963. god. naša je škola imala 484 učenika, a ukupan broj učenika kad mu se pribroje učenici Starog Laza i Stare Sušice iznosio je 558 učenika.

Nakon toga broj učenika počinje opadati.

Polaznici škole u Ravnoj Gori 1971./1972.

Niži razredi (1.r.-4.r.)

Viši razredi (5.r.-8.r.)

143 učenika

Ukupan broj učenika: 362

165 učenika

       

Godine 1971./1972. bilo je 17 nastavnog osoblja koji su tada učili 362 učenika.

Nova zgrada škole preuređena je iz starog ferijalnog doma. Smještena je podalje od samog centra Ravne Gore. 1975. dobila je naziv Osnovna škola Dr. Branimira Markovića po znamenitom znanstveniku, rođenom Ravnogorcu Dr. Branimiru Markoviću.

 

ŠKOLA DANAS!

Djelatnici OŠ Dr. Branimira Markovića oduvijek pridaju posebnu pozornost očuvanju pravih vrijednosti koje imaju utjecaj na odgoj i obrazovanje djece, razvoju potreba i sposobnosti svakog pojedinog učenika i praćenju njegovog napretka. Iz toga proizlazi ostvarenje kvalitetnog nastavnog rada, raznovrsnost i brojnost izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti učenika po čijim je rezultatima škola nadaleko poznata. Sportski rezultati se neprestano nižu – TSK Ravnogorac je prvak u nordijskom skijanju, zapaženi su uspjesi u nogometu, odbojci, stolnom tenisu i šahu. Učenici su vrlo uspješni i u literarnom, izdavačkom, scensko-recitatorskom, likovnom i glazbenom stvaralaštvu. Školski zbor Brezice poznat je u cijelom Gorskom kotaru i šire. Zbor se okitio srebrnim i zlatnim plaketama na međunarodnim zborskim natjecanjima. Postižemo značajne rezultate u aktivnostima poput mladih biologa, informatičara i matematičara, a svojim zalaganjem doprinosimo i očuvanju ravnogorskog narječja, te tradicionalnih običaja izradom narodne nošnje i oživljavanju tradicionalnih goranskih glazbenih instrumenata. Škola uspješno surađuje s lokalnom zajednicom i s roditeljima putem radionica. Do sada su školi dodijeljena brojna priznanja županijskog i državnog nivoa za uspjehe i rezultate na unapređenju pedagoške teorije i prakse. Ravnateljica škole je Nataša Možgon Kauzlarić.

Današnja OŠ Dr. Branimira Markovića u Ulici Ivana Mažuranića

Polaznici škole u Ravnoj Gori 2009./2010.

Niži razredi (1.r.-4.r.)

Viši razredi (5.r.-8.r.)

59 učenika

Ukupan broj učenika: 119

60 učenika

       

Učenice 6. razreda

 

Polaznici škole u Ravnoj Gori 2020./2021.

Niži razredi (1. – 4.)

Viši razredi (5. – 8.)

60 učenika

55 učenika

 

Mojih osam godina školovanja

Što da vam kažem?

Krenuo sam u prvi razred kao i sva druga djeca. Prolazio sam kroz razrede sve dok nisam došao do kraja svog školovanja, tj. do osmog razreda. Tijekom mog školovanja u ovoj našoj prekrasnoj školi bilo je lijepih trenutaka, onih nešto ružnijih i onih ružnih, ali svi su me ti trenuci nečemu poučili.

Upoznao sam puno prijatelja i prijateljica. Prijatelje sam našao u većini naših nastavnika i nastavnica jer i oni su samo ljudi, samo što su za razliku od nas stariji i odgovorniji… Našom je školom prošlo mnogo učitelja i učiteljica. Iako se čini da smo neke zaboravili, ne treba brinuti. Oni će uvijek živjeti u nama. Danas je život takav, učitelji dolaze i odlaze kao ptice selice…  Nažalost…  Ali da ne skrećem s teme, vratit ću se svom školovanju.

Meni je u našoj ravnogorskoj školi bilo jako lijepo i to je jedno veliko iskustvo koje ću čuvati duboko u sebi do kraja svog života. Mislim i zaključujem da sam i ja u svojoj školi ostavio jedan jako dobar, teško izbrisiv trag. Želio bih da ovaj moj sastavak pročita čim veći broj učenika da vide kakvo je mišljenje jednog iskusnog bivšeg osmaša.

Smatram da ova škola ima legendarne profesore koje je teško pronaći i zato nemojte misliti da će vam kada izađete iz škole biti nešto ljepše jer ovdje vam je najljepše.

Vjerujte mi jer sam to prošao. Nažalost, sada je došlo vrijeme da jedni drugima kažemo «Zbogom». Svatko od nas će krenuti svojim putem. Život ide dalje, ali uvijek ćemo se sjetiti naše OŠ dr. Branimira Markovića i svih ljudi koji su vezani uz nju!

To bi bilo sve od mene!

Sretno, prijatelji moji!

Edi Ivanović

učiteljica Majda Burić, prof.

 

PODRUČNA ŠKOLA STARI LAZ

Našu malu područnu školu u Starom Lazu pohađa troje učenika.

Najmlađi je Luka Šporer koji nam se pridružio ove školske godine i pohađa 1. razred.  Antonio Kezele i ja učenici smo 3. razreda i velika smo podrška prvašiću Luki u svemu. Uz našu pomoć Luka se lakše snašao u našoj maloj školici i lakše savladava nastavno gradivo. Prvi se nastavni dan održao u školi u Ravnoj Gori pa nam se Luka malo izgubio i otišao sa svojim prijateljima iz vrtića u njihov razred, ali smo ga ubrzo pronašli i „vratili“ k nama. Luka kaže da ga je na početku bilo malo strah jer je mislio da neće poznavati nikoga u novoj školi, no ubrzo se sprijateljio s ostalim učenicima i shvatio da je taj strah bio neopravdan. Antonio i ja smo vrijedni trećaši koji uživamo u svakom nastavnom predmetu, ali ipak najviše volimo marendu.

Iako je u PŠ Stari Laz svake godine sve manje učenika, na sve se načine uključujemo i sudjelujemo na priredbama, manifestacijama, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima kako bi pokazali da se i s malim brojem učenika, uz veliku volju i želju, može puno postići.

Svaki ponedjeljak u školu dolazi naš učitelj u mirovini Mihael Štimac-Miško koji nas podučava šahovskim majstorijama. Svaki drugi tjedan odlazimo u Ravnu Goru na izborni predmet informatike i zbor. Ja sam uključena i u Ravnogorske tamburaše od prošle godine i obožavam svirati bisernicu. Kada nam se ukazala prilika da sudjelujemo u projektu pomoć djeci Afrike uključili smo se izrađujući razne predmete i prodavajući ih. Od ove školske godine, u suradnji s PŠ Stara Sušica, odlučili smo prikupljati tradicionalne recepte jestivih šumskih plodova koje ćemo sabrati u jednu kuharicu i prodavati je. Svaki uspješan završetak polugodišta i školske godine pokušavamo zaokružiti priredbom na kojoj pokažemo sve što smo naučili našim mještanima i uzvanicima.

Naša je malena školica najljepša na svijetu i nikada je ne bih mijenjala. Nas je samo troje, ali smijeh i veselje zauzimaju svaki kutak naše škole. Dođite k nama i uvjerite se i sami.

                                                           Jelena Gecan, 3.

učiteljica Maja Brenc, dipl.uč. korak u proslost skole.doc

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Tražilicae dnevnik


e dnevnik


ODABIR UDŽBENIKA

Esigurnost-anketa
Priloženi dokumenti:
Sigurnost na internetu 2017.pptx


virtualna knjižnica


katalog knjižnice


školska natjecanja

e lektire


informacije o školi
Priloženi dokumenti:
LETAK, DR. STR..pub 2019. (1).pub


WEB 2.0 ALATI

Priloženi dokumenti:
WEB 2.0 alati.docx


školski zbor Brezice


Europska unija

Nauči sve o EU kroz zabavu i igre

preskoči na navigaciju